Děti na šestce budou obědvat zdravě a chutně

Pestrá a vyvážená strava připravovaná z kvalitních primárních surovin. Tak by měl vypadat ideální oběd ve školních zařízeních v Praze 6. Městská část se proto rozhodla pro spolupráci s nutričními terapeuty. A začíná od těch nejmenších – ve školkách.             

Obědy ve školách i školkách jsou velké téma, které zajímá rodiče i děti. Ne všude jsou ideální podmínky ke změnám, proto jim jde městská část naproti. „Rozpočty mateřských škol jsme navýšili tak, aby si mohly dovolit najmout nutriční terapeutku nebo nutričního terapeuta, kteří jim budou s moderní a zdravou výživou pomáhat,“ vysvětluje radní pro školství Marie Kubíková.

Do projektu se v úvodu zapojilo 13 z celkem 35 mateřských škol, a pilotně také jedna škola základní – ZŠ Věry Čáslavské Další školy se budou moci postupně zapojovat během následujících let. Návštěva terapeutky rozhodně není žádnou revolucí v kuchyni. „Práce našich kuchařek si velmi vážíme. Cílem je spíše nadchnout paní kuchařky pro nové trendy a postupy,“ upřesňuje radní Kubíková.

Ve školkách, které se do projektu zapojily, proběhnou dvě schůzky – teoretická a praktická. V té první nutriční terapeutka projde s kuchařkami sklad a řeší výběr surovin, a v té druhé jim nabídne výběr z receptů. Radí, jak pro děti sestavit dobrý jídelníček, jaké potraviny z něj vyřadit a co naopak přidat. Zaměřuje se zejména na suroviny. „Ačkoli spotřební koš pro školky poměrně přísně určuje, kolik čeho mají na jídelníček zařadit, tak podle něj lze dětem nabízet jak pestrou a zdravou stravu, tak průmyslově zpracované polotovary plné cukru a soli, a spotřební koš bude bohužel plněn v obou případech stejně,“ popisuje nutriční terapeutka Eva Kalembová, která dlouhodobě spolupracuje s MŠ Libocká.

Příprava kvalitnějších obědů navíc nezvyšuje jejich cenu. Rodiče si tak za obědy víc nepřiplatí. Práci to přidělá pouze kuchařkám. „Dětem se snažíme poskytnout co největší pestrost, protože v tom tkví kouzlo úspěchu. Pokud děti ochutnají velkou škálu potravin, tak to je vlastně to, co se jim snažíme dopřát. Přístup učitelek pak zvyšuje předpoklad úspěchu,“ doplňuje Eva Kalembová.

Spokojenost s kvalitou obědů si městská část pravidelně zjišťuje v rámci takzvané Mapy škol. Jde o anonymní dotazníkové šetření, další dotazníkový průzkum si nechá radnice udělat příští rok. Kvalitou a dostupným stravováním se zabývá také dokument Koncepce podpory a rozvoje pro období 2021 až 2030 Vzdělaná šestka, kterou letos schválili zastupitelé. I v něm se městská část zavazuje využívat nové trendy v oblasti výživy a pro školní jídelny zajistit cílenou spolupráci s nutričním terapeutem.

V šesté městské části navštěvuje obědy skoro devět tisíc dětí. Počet strávníků stále přibývá a Praha 6 kapacity jídelen podle požadavků rozšiřuje a kuchyně modernizuje.

Fotogalerie ZDE

náhled souboru